Sveti Tomaž in Velika Nedelja

Okrepčajte se na kmetiji in raziščite klečaje po hribih pri Svetem Tomažu. Spoznajte našo dediščino in obiščite železničarski muzej ter grad v Veliki Nedelji.


Dan začnete v Osluševcih, kjer vas bodo na stari železniški postaji pričakali predstavniki Društva za ohranjanje kulturne dediščine Prleški železničar. Ogledali si bomo muzej, ki je urejen v starem vagonu (predhodna najava zaželena). Nadaljujete skozi Cvetkovce in Trgovišče, kjer si lahko nakupite številne dobrote pri lokalnih kmetih (bučno olje, mesnine, med, zelenjava….). Prihod v Veliko Nedeljo, kjer na vzpetini gospoduje grad, ki vas s svojimi štirimi stolpi že od daleč vabi na ogled.

 Po ogledu gradu priporočamo sprehod po Veliki Nedelji, ki ga lahko podaljšate do Turistične kmetije Ozmec. Tam vas bodo toplo sprejeli in vas pogostili, kot le oni znajo. Možnost ogleda manjšega mizarskega muzeja.

Predlagamo da se podate na pot do nekaj kilometrov oddaljenega kraja – Sveti Tomaž. Popeljite se do ribnika Savci, kjer vam lahko pripravijo pravo ribiško doživetje! Griči v okolici Svetega Tomaža skrivajo polno malih klečaj in cimprač. Eno izmed njih lahko celo obiščete, to je Klet muzej Brumen. Ta ima kar 255-letno zgodovino in je ena lepše ohranjenih v evropskem merilu.