Po poteh tradicije Jeruzalema Slovenije v enem dnevu 2021

Spoznajte našo dediščino in obiščite železničarski muzej ter grad v Veliki Nedelji. Okrepčajte se na kmetiji in raziščite klečaje po hribih pri Svetem Tomažu. Dan zaključite z odlično pojedino in kozarcem rujnega med Jeruzalemskimi vinskimi griči.

Dan začnemo v Osluševcih, kjer vas bodo na stari železniški postaji pričakali predstavniki Društva za ohranjanje kulturne dediščine Prleški železničar. Ogledali si bomo muzej, ki je urejen v starem vagonu (predhodna najava zaželena). Nadaljujete skozi Cvetkovce in Trgovišče, kjer si lahko nakupite številne dobrote pri lokalnih kmetih (bučno olje, mesnine, med, zelenjava….). Prihod v Veliko Nedeljo, kjer na vzpetini gospoduje grad, ki vas s svojimi štirimi stolpi že od daleč vabi na ogled.

Osluševci muzej  TK Sonja Ozmec - Sonjina pogača ajdov krapec

Po ogledu gradu priporočamo sprehod po Veliki Nedelji, ki ga lahko podaljšate do Turistične kmetije Ozmec. Tam vas bodo toplo sprejeli in vas pogostili, kot le oni znajo. Možnost ogleda manjšega mizarskega muzeja.

Ribnik  Brumen

Predlagamo da se podate na pot do nekaj kilometrov oddaljenega kraja – Sveti Tomaž. Popeljite se do ribnika Savci, kjer vam lahko pripravijo pravo ribiško doživetje! Griči v okolici Svetega Tomaža skrivajo polno malih klečaj in cimprač. Eno izmed njih lahko celo obiščete, to je Klet muzej Brumen. Ta ima kar 255-letno zgodovino in je ena lepše ohranjenih v evropskem merilu.

Nadaljujete po vinski cesti med zelenim oceanim vinogradov.  Pot vas bo pripeljala do cerkve Žalostne Matere božje na Jeruzalemu, ki skriva več, kot smo si kdaj koli lahko predstavljali.

Jeruzalem 


V prečudovitih goricah, ki goste razvajajo razgledi, se ustavite na Izletniški kmetiji Ratek, okrepčajte se z Metkino pogačo ali narezkom in poskusite njihova odlična, sveža vina.  

 

Drugi predlogi