Ljutomer in Jeruzalem med neskončnimi vinogradi

Idilični hribčki med Ljutomerom in Ormožem postrežejo s čudovitimi razgledi, fantastično vinorodno pokrajino in ogromno možnostmi za pokušanje odlične domače kapljice ter lokalnih kulinaričnih dobrot, kar lahko vaš izlet precej podaljša. Neskončni vinogradi so prepleteni s številnimi malo prometnimi cestami, ki z izmenjujočimi krajšimi vzponi in spusti poskrbijo za enega lepših in najbolj 'uživaških' kolesarskih izletov pri nas. Ob dobri družbi in lepem vremenu bo dan popoln!

Izhodišče:
Tura se začne in konča v Ljutomeru. Če pridemo iz smeri avtoceste 'Maribor - Lendava' se bomo po vstopu v Ljutomer peljali mimo trgovskih centrov, kjer že lahko parkiramo. Prostorno parkirišče je tudi pred športno dvorano (ob krožišču) ter ob avtobusni postaji. Seveda si lahko za izhodišče izberete tudi katero izmed turističnih kmetij na poti.

Opis:

Kolesarili bomo po čudovitih gričih med Jeruzalemom in Ormožem. Opcij je res ogromno, saj so vinogradi dobesedno prepleteni s cestami in kolovozi. V naši varianti smo iskali kar se da razgledno in malo prometno pot, pozabili pa nismo niti na postanke na prijaznih kmetijah. Opozorilo: Zaradi številnih križišč je težko natančno opisati opravljeno pot - priporočamo uporabo zemljevida in/ali gps-a.


V Ljutomeru sprva sledimo smerokazom za Ormož, nato pa zavijemo v smeri Lendave. Glavna cesta zapusti strnjeno naselje in kmalu opazimo majhen kolesarski smerokaz za 'Vardovo pot', ki nas usmeri desno. Na križiščih gremo približno naravnost in na prvem 'Y' križišču izberemo levo cesto (Vardova pot gre tukaj desno). Zapeljemo v dolino in ob tabli 'Dobrodošli v Rinčetovi grabi' zavijemo levo na makadam. Pot se začne vzpenjati med terasasatimi vinogradi ter nas pripelje na razgleden greben. Grebenu sledimo proti jugu in premagamo krajši strm klanec. Začne se spust proti desni, na prvem križišču gremo levo, nato pa sledimo glavni cesti, ki nas skozi gozdiček pripelje do križišča enakovrednih cest - tu gremo desno. Kmalu pridemo do večje ceste, ki jo samo prečimo in se zopet začnemo vzpenjati. Sledimo oznakam za turistično kmetijo Hlebec in se povzpnemo na razgleden greben.


Pri Hlebčevih nam bodo vedno postregli s hladnimi narezki in odličnim domačim vinom, če pa želite toplo kosilo, se je treba naročiti vsaj en dan prej. Od kmetije Hlebec nadaljujemo po grebenu proti jugu in se spustimo do glavne ceste, kjer zavijemo ostro desno, čez ca. 200 m pa levo v klanec. Po krajšem vzponu pridemo do kmetije Puklavec. Njen glavni adut je fantastična terasa, kjer boste zopet lahko uživali ob dobri domači kuhinji ter odlični kapljici. 

 


Od kmetije Puklavec nadaljujemo po cesti, ki smo jo gledali iz njihove terase in se spustimo do Miklavža pri Ormožu. Tu se začne zadnji vzpon proti Jeruzalemu. Cerkev v Jeruzalemu, od koder je enkraten razgled na vijugaste vinograde povsod okoli nas, je najvišja točka našega kolesarskega izleta. Tu je tudi turistično-informacijski center ter čeden hotel Dvorec Jeruzalem. Nadaljujemo po cesti proti severu in se spustimo do glavne ceste 'Ljutomer - Ormož'. Če ne želimo kolesariti po glavni cesti, se zapeljimo levo in že po nekaj metrih zavijemo desno na kolovoz. Preko travnika in železnice pridemo do naselja, kjer zavijemo desno, nato pa se držimo leve in pridemo direktno v center Ljutomera.

 

Čudovit izlet, ki vas ne bo razočaral.


Najvišja točka:
Jeruzalem: 342 m


Dolžina (čas, km):
Ljutomer - kmetija Hlebec - kmetija Puklavec: 1.15 h (14 km)
Kmetija Puklavec - Jeruzalem - Ljutomer: 1.15 h (15 km)
Skupaj: 2.5 h, 29 km


Podlaga:
91% asfalt (26.5 km)
9% makadam (2.5 km)

https://www.slotrips.si/slo/gorsko-kolesarjenje/trip/1117/Ljutomer-in-jeruzalem-med-neskoncnimi-vinogradi

Drugi predlogi