Šipon

Šipon je naša tradicionalna vinska sorta, ki je dobila ime iz časa Napoleonovih osvajanj, ko so njegovi vojaki na svojem pohodu skozi vinorodne kraje poskusili tukajšnjo vino in ga  hvalili z besedami »C' est bon«. Domačini so slišali malo po svoje in tako je nastalo ime šipon. Na Hrvaškem ga imenujejo pušipel, na Madžarskem je to furmint. To vino je bilo na avstrijskem dvoru poznano kot luttemberger.  Pri nas je med kakovostnimi belimi vini zelo razširjena sorta in je med najstarejšimi.

Vino je suho, v dobrih letnikih tudi polsuho z nežno sadno sortno cvetico. Kislina, ki je harmonično vgrajena v ne previsok alkohol, daje šiponu prijetno svežino, kar odlično dopolnjuje številne mesne in pikantne jedi, še posebej pa meso iz tünke. Zaradi teh lastnosti je šipon idealen tudi za pridelavo ostalih kakovosti – pozna trgatev, jagodni izbori, še posebej idealen pa je za ledeno vino. Šiponi odličnih letnikov se tudi odlično starajo in je med najstarejšimi vini na Slovenskem.